Porin Vuoden yrittäjäperhe 2019

Porin Vuoden yrittäjäperhe 2019

8.5.2019 | Uutinen | Teksti: Elina Wallin | Kuva: Aleksi Rimpiläinen

Perheen voimalla

Sirpa ja Kalevi Huhtalalla oli nelivuotias Kati ja vuoden ikäinen Krista, kun he saivat tonttilainaa oman kodin rakentamista varten. Kun pankin ovi meni kättelyiden jälkeen kiinni, Kalevi Huhtala kuuli, että Merikarvialla olisi yksi liikennelupa myynnissä. Ei muuta kuin pankkiin takaisin ja uutta lainaa pyytämään. Tästä alkaa Kuljetusliike K. Huhtala Oy:n tarina. Nyt Huhtalat on palkittu Porin Vuoden yrittäjäperheenä.

”Ei silloin mitään pelätty”

Nuoruudessa on se hyvä puoli, ettei ymmärrä pelätä juuri mitään. Vanhemmiten asetelma muuttuu ja alkaa pelkäämään kaikkea ymmärtämäänsä, jolloin voi moni tarinan alku jäädä kirjoittamatta. Sirpa Huhtalaa hymyilyttää oma historia:
– Oltiin niin nuoria, ettei mitään pelätty. Kun oltiin se liikennelupa ostettu, tultiin pankista ja Kalevi sanoi, että nyt pannaan se auto myyntiin. Olin aika pöyristynyt, kun eihän se auto ollut ehtinyt vielä edes meidän pihaan. No, ei muuta kuin taas lainaa ottamaan.
– Ja sen jälkeen käärittiin hihat ja alettiin tehdä töitä, hän muistelee.
– Ja sitten syntyi Linda.
Voisi kuvitella, että tuore yrittäjäpariskunta kolmen pienne lapsen kanssa olisi kovinkin stressaantunut, mutta ainakaan se ei millään tavoin lannistanut.

Motorolalla maailmalle

Sirpa Huhtala muistaa vielä yhden ison hankinnan.
– Se oli se Motorola. Vaikka auttoi se kyllä paljon.
– Silloin ajeltiin paljon niin, että vietiin kuorma jonnekin ja tultiin tyhjällä autolla takaisin. Mutta sitten aloin soitella paluukuormia ja sitten meille alettiin soitella ja yhtäkkiä olikin rahtikirjat täynnä, Kalevi muistelee.
Nykyistä toimitusjohtajaa, Kati Huhtalaa, alkaa naurattaa. On yksi toinenkin Motorola-muisto:
– Olin ala-asteikäisenä isän kyydissä jollain ajolla, kun isä sanoi mulle kuljettajanpaikalta, että soitas se lauttapaikka. Varaus piti tehdä englanniksi. Mä sanoin, etten mä osaa ja isä tuumasi, että osaat sä sitä paremmin kuin minä. Siitä se mun ura sitten varmaan alkoi.
– Ulkomaanliikenne alkoi 1980-luvun lopussa. Sekin alkoi sattumankaupalla, mutta sittemmin kyllä toiminta on kehittynyt hyvinkin järjestelmällisesti.
Sahatavaraa vietiin ja takaisin piti tuoda polkupyöriä, vai oliko ne jääkaappeja? Lupaa haettiin ja saatiin, vaikka aikataulu oli tiukka. Olisko ensimmäiseen lähtöön ollut viikko aikaa.
Nyt yrityksellä on 40 traileria ulkomaanliikenteessä.

Yksi suurimmista

Tällä hetkellä palkittu kuljetusyritys kuuluu kymmenen maan suurimman joukkoon. Kati on toimitusjohtajana, Sirpa konttorinjohtajana ja Kalevi on päivittäin myös toiminnassa mukana. Perheen kaksi muuta tytärtä ovat myös lähellä perheyritystä. Kuljetusliike on kasvanut vuosien varrella ja yhtiöön kuuluu useampi yritys.
– 1990-luvulla perustettiin Ysi-Trukit Oy. Siitä tosin piti tulla Kasi-trukit, mutta se nimi oli jo käytössä. Kasi –sanana olisi tullut Kalevin ja Sirpan etunimistä. Kun sitten kirjanpitäjän kanssa nimeä katsottiin, oli taas kiire ja minä tokaisin, että laita nyt sitten nimeksi vaikka Ysi, jos Kasia ei voi käyttää, Kalevi nauraa.
Ysi-Trukit toimii ympäri Suomea sahayritysten sisäisessä logistiikassa. Se työllistää tällä hetkellä yli 60 henkilöä. kaikkiaan Kuljetusliike Kalevi Huhtala työllistää noin 150 henkilöä ja sen liikevaihto on 20 miljoonaa euroa.
– Voi sanoa, että olemme massatavaraliikenteessä yksityisistä Suomen suurin.
Eniten Huhtalan kumipyörillä kulkee metsäteollisuuden ja metalliteollisuuden tuotteita. Kotimaan liikenteessä kulkee 70 yksikköä omia ja alihankkijoiden kalustoa. Käytännössä voisi siis ajatella, että ajaa sitten missä päin Suomea tahansa, vastaan todennäköisesti tulee viininpunainen Kalevi Huhtala Oy:n rekka.
Nyt palkitun perheyrityksen tulevaisuuskin näyttää hyvältä.
– Meillä kotona on anottu koulustakin vapaata, että lapset pääsevät mukaan Kuljetusmessuille. Kiinnostusta alalle piisaa, Kati hymyilee lämpimästi.