Porin Vuoden yrittäjäperhe 2018

Porin Vuoden yrittäjäperhe 2018

7.1.2019 | Uutinen | Teksti: Jorma Vesterholm | Kuva: Aleksi Rimpiläinen

Moottoriperhe puhaltaa yhteen hiileen

Harvoin 4-vuotias tietää, mikä hän haluaisi isona olla. Vielä harvemmin hänen haaveeensa toteutuu. Todella harvoin hän saa toteuttaa unelmaansa yhdessä raikkaittensa, oman perheensä kanssa. Tällaisen elämän palkinnon sai Juha-Pekka Rajala. Nyt on aika palkita hänet. Porin Vuoden Perheyritys: Raskaskonehuolto J.P. Rajala Oy.

Juha-Pekka “JP” Rajala oli jo lapsena kertonut haluavansa olla korjaamon omistaja ja romukauppias. Haaveen toteutuminen konkretisoituu, kun astuu sisällä yrityshalliin Satakunnankadulla. Mopoautoja, henkilöautoja, paketti- ja kuorma-autoja, kaivinkoneita sekä paljon koneenosia, moottoreita, akkuja ja työkaluja.
– Firman nimi on hieman harhaanjohtava, sillä meillä korjataan ja huolletaan kaikkea ruohonleikkurin ja raskaan kaluston väliltä. Ja siinä sivussa tehdään tietysti vähän autokauppaa, JP virnistää leveä yrittäjähymy kasvoillaan. – Kaikki alkoi lapsena Siikaisissa. Isä piti autokorjaamoa ja oli kuorma-autoilija. Eipä siellä muuta mukavaa tekemistä ollut kuin touhuta ajopelien kanssa. Moottori purettiin ja koottiin ja oltiin ylpeitä, kun se taas käynnistyi. Niin opittiin konehommat ja siinä sivussa hitsaukset sun muut.

Elämäntapana työtä tauotta, asiakkaan hyväksi

Eräänä torstaipäivänä, juuri aikuistuttuaan, JP lähti Poriin kysymään töitä samasta hallista, jonka hän nyt omistaa. Työt alkoivat heti, ja ensimmäinen päivä jatkui pitkälle iltaan. Pian mies hankki huoltoauton, jolla heitti keikkaa vuorokaudet ympäri. Muutaman vuoden ikäinen esikoispoika Joni-Pekka eli Jonttu oli usein reissuilla mukana. Eikä työtahti ole muuttunut sen jälkeen, kun hän 1990-luvun alussa perusti oman yhtiön.
– Halli on auki arkisin 7-22. Lisäksi meillä on ympärivuorokautinen päivystys. Ketään ei jätetä tielle pulaan, oli aika mikä tahansa.
Tästä JP kertoo selventävän tarinan. Yleisradion auto lähetyslaitteineen oli ollut tekemässä suoraa lähetystä Turussa joulurauhan julistamisesti muutama vuosi sitten. Pakkasta oli rapiat 30 astetta. Täältä auton matka oli jatkunut kohti Vaasaa, josta oli ollut tarkoitus radioida suorana joulupäivän aamuhartaus. Vaan menopelipä oli hyytynyt Porin kohdalla.
– Puhelin pirahti aattoiltana juuri, kun sauna oli pantu päälle. Apuun lähdettiin samalta istumalta. Lisäpontta antoi se, että äiti kuunteli aina jumalanpalveluksia radiosta.
Hinaushomma päättyi onnistuneesti yöllä kahden-kolmen aikoihin. Vaan sitten hyytyi JP:n ajama hinausauto. Uutta akkua, nesteitä sekä lämmitystä kehiin, ja homma toimi. Mies oli aamulla kotona ja avasi radion: sieltähän se jumalanpalvelus alkoi.
– Mottomme on, että ketään ei jätetä pulaan. Näin voitetaan asiakkaiden luottamus. Hommia riittää, ja uusia tulee. Eikä tässä puhuta enää asiakkaista, joita on siunaantunut ympäri Suomen. Monesta heistä on tullut ystäviä, joiden kanssa turistaan kaikesta maan ja taivaan väliltä, JP ylpeän liikuttuneena kertoo.

“Mottomme on, että ketään ei jätetä pulaan. Näin voitetaan asiakkaiden luottamus.”

Perhe on mahdollistanut kaiken

Väkkärältä veijarilta vaikuttava Juha-Pekka Rajala vakavoituu ja herkistyy, kun aletaan puhua perheen merkityksestä.
-Itse olen 9-lapsisesta perheestä. Minulla ja vaimollani Sari-Annelilla on kuusi lasta ja 16 lastenlasta. Jontun lisäksi firmassa työskentelevät veljekset Mikko ja Sami.Veljeksistä Mikael, joka on myös yrittäjä, saapuu iltaisin kiireapulaiseksi. Tytär Roosa on myös ollut toiminnassa mukana vaikkakaan ei juuri nyt. Kuopus, kohta 15-vuotias Lauri, on kasvamassa myös melkoiseksi moottorimieheksi. Perheen ulkopuolista väkeä on kolme. Vaimoni Sari-Anneli hoitaa konttorihommia ja ruokapuolta hallilla. Periaatteena on, että kun minä syön, syö koko firman väki samaan aikaan. Luontaisetuja.
JP nostaa Sarin ykköspaikalle, sillä tämän panos, lapsista huolehtiminen ja kaikki muu, on mahdollistanut yrittämisen Rajalan perheessä.
– Tehtäväjako oli heti selvä. Minä pyöritän firmaa, ja Sari-Anneli hoitaa lapset. Ja tietysti paljon, paljon muutakin.

Moottorit surisevat myös vapaa-ajalla

Kulkuneuvot näyttelevät isoa roolia myös työn ulkopuolella. JP on itsekin harrastanut kilpa-autoilua, mutta Jontun crossipytyt täyttävät hulppean määrän hyllyjä. Pokaaleja Jontulla on useita satoja ja arvomitalejakin likemmäs 40. Lisäksi pitää mainita muidenkin veljesten hyvät saavutukset autourheilun parissa. JP ja Sari-Anneli ovat tällä hetkellä kiinnostuneet mönkijöillä ajamisesta. Paras kulkupeli perävaunuineen on hankittu, ja tie on vienyt jopa Norjaan saakka.
– Kerran lomareissulle lähdettäessä vaimo sanoi, että nyt mennään niin pitkälle, ettei minun varmasti tee mieli palata hallille hommiin. Taidettiin muuten tehdä silloin jokin ennätys, kun huristeltiin yhden päivän aikana 1100 kilometriä aina Norjan rajan tuolle puolen.
Juha-Pekka Rajala ei ole mikään toimistopöytäpomo. Pitkät päivät kuluvat työn touhussa kourat pinttyneessä moottorirasvassa, eikä hän muuten ole koskaan käyttänyt tietokonettakaan. 55-vuotiaana olisi tietysti kiva hieman höllätä, mutta yrittäjäluonne ei tee asiaa helpoksi.
– Pojat suunnittelevat uutta, omaa korjaamoa. Se saattaa olla totta jopa ihan lähitulevaisuudessa, joten katsotaan sitten.

Teen lähtöä Raskakonehuolto J.P. Rajalan hallista, mutta hihkaisin vielä takaisin töihin kiiruhtavan JP:n perään ja kysyn, mitä hän tuumii tästä Porin Vuoden Perheyrittäjä -palkinnosta.
– Ihan tuli puskista, ja arvostan todella paljon. Parhaalle paikalle diplomi laitetaan. Niin, ja pane siihen juttuun vielä, että JP ja perhe pitää pyörät pyörimässä.