Porin Vuoden yksinyrittäjä 2019

Porin Vuoden yksinyrittäjä 2019

8.5.2019 | Uutinen | Teksti: | Kuva:

Tulevaisuus avoinna

Porin Vuoden yksinyrittäjänä on palkittu Tiina Ranta. Hänen yrityksensä Savisiipi on viime aikoina ollut paljon otsikoissa niin sanotun Saukkosen talon myyntiasioiden vuoksi. Kun tämä lehti menee painoon, voi tiedossa jo olla uusi omistaja. Emme siis keskity talon tulevaisuuteen, vaan iskemme kädet saveen ja puhumme Rannan ja hänen yrityksensä kuulumisista.

Viherkasvit on pop!

Aivan viime aikoina Savisiiven sosiaalisen median päivitykset ovat saaneet uudenlaista sisältöä: rustiikkisia, rouheita ruukkuja, ruukkuja, joilla on kasvot ja amppelikasvi muistuttaa hiuksia, mustaa ja valkoista, astioita. Uudet tuotteet ovat hienoja, vaikkakin suppea värimaailma taitaa kertoa taiteilijan aatoksista.

– Juuri ennen joulua sain kaupungilta kirjeen, jossa kerrottiin tämän talon menevän myyntiin. Kyllä ensin tuli itku. Sitten ajattelin, että materiaa tämä vaan on.
Helposti tulee silti mieleen, että saven taltuttaja purkaa syvimpiä tuntojaan uudenlaiseen tuotantoon.

– Nyt viherkasvit ovat pop. Siksikin jo olen halunnut tehdä ruukkuja. Eikä itselleni tyypilliset eläinaiheet ole nyt juuri inspiroineet. Yksiyrittäjänä sitä kuitenkin tekee vain yhdellä päällä ja kahdella kädellä ympäri vuoden. Joskus tekee mieli vaihdella.
Ruukut saivat silti alkunsa hauskasta sattumasta.

– Eräs nuori mies näki ikkunassa punasavisen isohkon ruukun. Hän tuli sisään ja kertoi haluavansa sellaisen peikonlehdelleen. Se ruukku oli kuitenkin siihen liian pieni. Tein isomman, mutta sekin oli liian pieni. Tein vielä hiukan isomman, mutta siinä kävi samaten. Kolmas ruukku oli riittävän iso. Ne kaksi muuta ruukkua meni sitten kaupaksi hyvin pian ja nyt ruukkuja on tehty sitä mukaa kun edelliset on myyty.

Kursseja ja synttäreitä

Aivan historiansa alusta saakka, siis 1990-luvun lopusta Savisiivessä on järjestetty lasten synttäreitä.

– Tässä jokin aika sitten varasin hotellia Helsingistä. Kun puhelimessa sanoin, että varaus tulee Savisiiven nimellä, vastaanottovirkailija huudahti, että kyllä hän muistaa! Hän on ollut siellä joskus lapsena synttäreitä viettämässä. Se tuntui hienolta, Ranta kertoo selvästi liikuttuneena muistostaan.

– Parina ensimmäisenä toimintavuonna opetin samaan aikaan Otsolassa ja kansalaisopistossa, sittemmin olen järjestänyt kursseja täällä omissa tiloissa.

– Aina joku kysyy astiakurssia ja niinpä otin härkää sarvista ja aloin verestää ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja kurssituksiin.

Savisiivessä järjestetään kaikille avoimia kursseja, joiden lisäksi ryhmät voivat varata illan itselleen ja valmistaa haluamiaan savitöitä Rannan opastuksella.

Sitten Ranta muistaa jälleen toimitalonsa kohtalon.

– Joka tapauksessa on selvää, etten voi tässä muodossa jatkaa toimintaa, jos uusi omistaja löytyy ja täällä alkaa remontti. Näitä vehkeitä ei moneen kertaan siirrellä, Ranta sanoo ja viittaa raskaaseen polttouuniin.
– Tulevaisuus on avoinna, Tiina Ranta päättää rohkeasti.
Vuoden yksinyrittäjältä ei puutu elämänuskoa ja ehkä sitä siirtyy ripaus saven mukana myös hänen valloittaviin töihinsä.