Porin Vuoden yksinyrittäjä 2017

Porin Vuoden yksinyrittäjä 2017

17.2.2017 | Uutinen | Teksti: Elina Wallin | Kuva: Aleksi Rimpiläinen

Pieni poika potkii palloa Toejoen kentällä aina silloin kun ei ole koulussa. Taitoa, tarkkuutta ja innostusta. Pojan silmissä siintää Italian tai vaikka Espanjan aurinkoiset pelikentät. Vuosien aikana pojasta kasvoi jalkapalloa liigassa pelaava kapteeni, jonka valmennuksista sai nauttia myös kentän ulkopuolella. Nyt kilpakentät ovat jääneet taakse, mutta valmennus ei. Ilkka Santahuhta on valittu Porin Vuoden yksinyrittäjäksi 2017. Personal trainer yllättyi palkinnosta, mutta otti sen oppiensa mukaan kiitollisena vastaan. Kiitollisuus, positiiviset ajatukset ja eteenpäin menemisen meininki ovat Santahuhdan elämässä arvossaan.

Tehkää siis näin

Ilkka Santahuhta oli kolmannella luokalla koulussa, kun jostain syystä äidinkielen tunnilla tuli keskeytys ja pikku Ilkka kävi luokan edessä näyttämässä miten tehdään oikeaoppisesti venytyksiä. Poika oli siinä vaiheessa pelannut jo vuosia jalkapalloa.

– Olen tajunnut vasta myöhemmin, että tietynlainen valmentajapersoona sisälläni on asunut aina, Santahuhta kertoo. Miehen parrakas olemus on välillä hartaan vakava, kunnes taas muuttuu veitikkamaiseen hymyyn:

– Joskus olen sanonutkin, että ”Ilkka Santahuhta, valmennuksia jo vuodesta 1983”. Mies nauraa sydämellisesti päälle. Ehkä meissä kaikissa
kuitenkin asuu alkujaankin se, mikä meistä pitää tulla.

Yrittäjäksi, että olisi töitä

Ilkka Santahuhta Coaching Ky on perustettu viitisen vuotta sitten, alan kokemus on kuitenkin vahva.

– Olen ollut alalla kymmenen vuotta. Bobby Wellness Centerissä olin personal trainerinä viisi vuotta. Sitten tuli kauppakeskus ja irtisanomiset. Silloin oli se kohta, jolloin päätös oman yrityksen perustamisesta oli valmis.

– Nooo, kyllä silti soitin yhteen saliin, josko siellä olisi pt:n paikka avoinna. Lupasivat soitella lähipäivinä. Onneksi en jäänytodottamaan, sillä vielä
ei ole soittoa kuulunut, mies virnistää.

Halu auttaa ihmisiä elämään terveellisemmin, on Santahuhdalle tärkeää.

– Itselle asiat ovat olleet aika selviä jotenkin aina. Mutta sitten liigapelaajavuosina yllätyin, kun kaikilla ei ollutkaan samaa tietoa. Luulin, että se on ihan tavallista
asiaa. Olin tajunnut myös, miten kova kilpailu on kansainvälisille pelikentille, eikä kotimaan palloilusta saa leipää pöytään. Tie vei Suomen Urheiluopistoon Vierumäelle.

”Takavuosina ruoka, ennen kaikkea kotiruoka oli tavallista, suoraa ja käsittelemätöntä ruokaa pellolta pöytään.”

Satokausikalenteri – monipuolisuutta ympäri vuoden

Santahuhta valmentaa erilaisia kohderyhmiä.

– Workfit hyvinvointiohjelma yrityksille pyörii koko ajan. Samaan aikaan voi olla 2-3 ryhmää kierroksessa. Kukin valmennus kestää 26 viikkoa, siis puoli vuotta. Yrittäjät ja firmojen hr-väki haluaa nyt panostaa työntekijöihinsä. Perusajatus on se, että kun työntekijä elää terveellisesti, kausiflunssat vähenee ja tuki- ja liikuntaelinsairauden lievenee. Merkittäviä säästöjä tulee, kun sairaspoissaolot vähenevät, samalla henkilöstön työtehokkuus ja ryhmähenki paranee.

– Sitten on painonpudottajia ja ihmisiä, jotka haluavat muuten muokata kehoaan, tavallisia ihmisiä, jotka haluavat muuttaa elintapojaan pysyvästi ja lisäksi on joitain huippu-urheilijoita. Myös laadukkaiden ravintolisien nauttijat muodostavat oman ryhmänsä, Santahuhtaa kertoo asiakasrakenteestaan.

Santahuhdan valmennuksen peruspilareita ovat tavoite, sitoutuminen ja nautinto. Nämä johtavat sitten toivottuun tulokseen.

– Sitten tulee tietysti ravinto. Sanoisin yksinkertaisena ohjeena, että mikäli et halua palkata personal traineria, kysy isoisältäsi, mitä hän söi nuorena ja tee samoin.

– Takavuosina ruoka, ennen kaikkea kotiruoka oli tavallista, suoraa ja käsittelemätöntä ruokaa pellolta pöytään. Sama ajatus on Santahuhdan omassa ruokapöydässä.

– Ei kevyttuotteita, mahdollisimman vähän prosessoituja raaka-aineita ja ihan tavallista ruokaa. Satokausikalenteri on kova sana. Kaikkea ei tarvitse syödä ympäri vuoden. Pelkästään satoja seuraamalla, saa ruokavaliosta monipuolisen ja käsittelemättömämmän.

– Aitoa ruokaa hyvällä fiiliksellä, kuunnellen kehon omia tuntemuksia. Ja paljon vettä!