Porin Vuoden nuori yrittäjä 2019

Porin Vuoden nuori yrittäjä 2019

8.5.2019 | Uutinen | Teksti: Elina Wallin | Kuva: Aleksi Rimpiläinen

Kädet vapaina kehitystyöhön

Porin Vuoden nuorena yrittäjänä palkittiin Merry Monkin Maija Munkki. Maija ja puolisonsa Paavo Munkki perustivat brittiläistyylisen gastropubin Reposaaren vanhaan Semmilään, saivat aikaa yleisöryntäyksen ja nyt edessä on viides kesä. Heille on tärkeää tarjota laadukasta, lähellä tuotettua ruokaa ja edistää oman alueensa vetovoimaa. Sama vetosi myös palkitsijoihin. Munkkien lipputangossaan liehuu vahva yhteisöllisyyden viiri.

Merry Monk eli Merimunkki tai Munkkila

Maija ja Paavo kohtasivat Lontoon Merimieskirkolla reippaasti yli kymmenen vuotta sitten. Maija työskenteli kesäteologina ja Paavo oli siellä myös töissä. Heistä tuli ystävät. Vasta Suomeen palattuaan leimahti rakkaus ja syntyi pariskunta Munkki. Erinäisten vaiheiden jälkeen he muuttivat Paavon mummulaan Reposaareen ja Maija oli jättänyt opettajan työt, kouluttautui kokiksi ja gastropubi avautui keväällä 2015.

– Nyt paikka tunnetaan paikkakunnalla Merimunkkina tai Munkkilana, muualla virallisemmin Merry Monkina.
– Vuosien varrella ei mitään suuria muutoksia olla tehty. Ruokalista on aavistuksen laajempi, samoin juomavalikoima, maija kertoo.
– Ja tapahtumia meillä järjestetään enemmän, Paavo täydentää.
Merry Monkissa onkin vuoden mittaan hämmästyttäviä esiintyjiä: pieniä, tuntemattomia nimiä, kapean genren huippuja maailmalta tai Suomessa suurta suosiota nauttivia muusikoita, kuten viime talven Marzi Nyman tai tulevan heinäkuun Sami Saari. Joka viikko pubiin kokoontuu myös tuvan täydeltä väkeä keskiviikkoiltaiseen pubivisaan. Silloin tiedoista taistellaan jos ei verisesti, niin melko tosissaan kumminkin.

Pro Räpsöö

Yksi palkintokriteereistä oli yhteisöllisyys. Merry Monk on työllistänyt paikallisia listoilleen alusta saakka. Tällä hetkellä Maija on pienen Alman kanssa poissa päivittäisestä toiminnasta.

– Meillä on nytkin päävastuullisena hovimestarina meidän oman saaren Reetta.
Myös porista kulkee Reposaareen merrymonkilaisia töihin. Eikä yhteisöllisyys rajoitu vain työntekijöihin.

– Meillä on alusta asti ollut tärkeää tuoda Reposaareen jotain uutta, jotain, mikä houkuttelee vierailijoita meille. Että Reposaari nousisi matkailuvaltiksi, Paavo kertoo.
Olemme jutelleet näistä asioita ennenkin saman pöydän ääressä. Kun Paavo Munkki pääsee puhumaan itselleen tärkeästä paikasta, Räpsööstä ja sen ainutlaatuisuudesta, näkee kilometrin päähän ja takaisin, että hän on sydämensä asialla.

Viime aikoina sydämen asiaksi on noussut myös Reposaaren päiväkodin ja erityisesti koulun kohtalo. Sekin on herättänyt yhteisöllisyyttä ja Merry Monkiin on kokoonnuttu palaveroimaan ja kutsuttu myös päätöksentekijöitä kuulemaan paikallisten aatoksia.

Eespäin, eespäin (tiellä taistojen)

Juuri nyt, kesän kynnyksellä, Munkit kokevat olevansa tilanteessa, jossa heillä on kädet vapaat yrityksen kehitystyölle. Ja tämän he sanovat pieni Alma sylissään.

– Niin, todellisuudessahan vain vauvan kautta pystyin päästämän irti soppakauhasta ravintolakeittiössä, Maija kertoo.
– Myös henkisesti, vahvistaa Paavo.
Kotona on myös kaksi isompaa lasta. Siitä huolimatta yrittäjäpariskunta kokee olevansa nyt sellaisella tilanteessa, jossa on mahdollista miettiä yrityksen kehittämistä, kun päivittäinen ravintolatyö on hetken tauolla.

– Että siinä mielessä vapaat kädet, he hymyillen sanovat.
– Ei se tietysti ole ollut helppo tie tähän pisteeseen. Kyllä meillä on välillä ollut myös hyvin vaikeita aikoja. Olemme opetelleet esimiestyötä myös kantapään kautta. Paljon pitää ottaa asioita huomioon, kun palkkaa työntekijöitä ja on heistä vastuussa. Aina rekrytoinnit ei onnistu tai tulee jotain muuta ongelmaa. Eikä tämä silti tarkoita, etteikö meillä olisi hyvää porukkaa töissä, he pohtivat yrittämisen varjopuolia.
Mitä Reposaaressa on tulevaisuudessa, mitä Merry Monk tarjoaa parin vuoden kuluttua? Siinäpä kysymykset, joihin Munkit vastaavat vain iloisesti hymyillen. Jotain on luvassa ja aika paljastaa mitä.