Kiinteistöporin Vuorisaloista vuoden Yrittäjäperhe

Kiinteistöporin Vuorisaloista vuoden Yrittäjäperhe

28.4.2020 | Uutinen | Teksti: Elina Wallin | Kuva: Niina Huhtamäki

Kiinteistöpori on 20-vuotias Airi Vuorisalon perustama perheyritys, joka juhlii Porin Yrittäjien Vuoden yrittäjäperheenä, vaikkakin hämmentävissä olosuhteissa. Menoa ei himmennä se, että haastattelu tehdään puhelimitse karanteenissa olevan Vuorisalon perheen keittiöön.

Nykyään yrityksen omistaa 100 prosenttisesti Christer Vuorisalo. Hänen Miia vaimonsa on ollut alusta saakka mukana yrityksen työnteki-jänä. Haastattelua tehdessä he ovat parhaillaan koti-karanteenissa lomareissun jälkimainingeissa. Joskin lehden ilmestymisen aikaan sekin on jo takanapäin.

Paljon töitä

Airi Vuorisalo perusti Kiinteistöporin vuonna 2000 ja pyysi mukaansa poikaansa, sekä tytärtään Christaa miehineen. Avajaisia vietettiin tammikuussa 2001. Jo ensimmäisen kevään aikana Christer lunasti sisaren osuuden yrityksestä ja äiti-poika-kaksikko jatkoi.

– Yrityksen alkutaipaleella kohteiden myynti alkoi heti, eikä loppua ole näkynyt. Christer Vuorisalo muistelee alkua, jolloin hyvät verkostot omaava Airi alkoi tuoda kohteita myyntiin urakalla.

– Sellainen päällimmäinen tunne on alusta jäänyt mieleen, että töitä oli tosi paljon, muistelee Miia Vuorisalo.

– Olin silloin silti työelämäni alkutaipaleella, hän muistelee hymyä äänessään.

Christer hieman vanhempana oli ehtinyt tehdä töitä erilaissa myynnin ja palvelualan töissä.– Siinä mielessä tämä on sitä samaa, myyntiä ja palvelua. Tietysti nyt vuosien myötä on tullut myös vankkaa ammattitaitoa.

– Myin ensimmäisen kohteen ensimmäisen parin viikon aikana. Sittemmin olen myynyt saman kohteen pariin kertaan uudelleen, hän muistelee.

Maailman muutos

Kiinteistövälitysalan muutos on näkynyt kahdella ta-valla tarkasteltuna erityisen hyvin. Toisaalta kohteita on paljon enemmän kuin ennen ja toisaalta taas esittelyjä tehtiin silloin paljon enemmän, sillä internetin voimakas läpimurto alalle tuli vasta myöhemmin.

– Silloin ilmestyi AsuntoPörssi, mikä oli hirmu tärkeä kanava asuntojen myynnissä. Kaikki lukivat sieltä kohteista ja tulivat sen perusteella esittelyyn, Miia huomauttaa.

– Nyt taas verkon merkitys on aivan valtava. Kohteita pääsee katsomaan netissä kuvakaupalla, jopa virtuaalisesti, jolloin yleisesittelyjen määrä on pienempi.

– Netissä kävijämäärät on isoja, Christer sanoo.

– Silloin oli paljon vähemmän myytävää kuin nyt. Tätä tosiseikkaa kuvaa hyvin luvut. Silloin 2000-lu-vun alussa saattoi olla kesällä koko Porissa 400 myy-tävää asuntoa, kun kesällä 2019 enimmillään myytä-viä asuntoja oli 1600. Ero on valtava.

Huippukohde tai täyspommi, hinta ratkaisee

Kun kohteita on myynnissä paljon, varianssikin kasvaa. Mikä nykypäivänä sitten myy?

– Hyväkuntoiset, viimeisen päälle remontoidut kohteet sekä tietysti aivan uudet kohteet kiinnostavat ostajia hyvin paljon. Toisaalta kaupat saattaa saada aikaan kohteesta, mikä vaatii täysremontin, Miia ja Christer Vuorisalo vastaavat kuin yhdestä suusta.

Nuorempi ostajasukupolvi ei hanki remontoitavia kohteita samaan tahtiin kuin aiemmin. Siihen vaikuttanee kaksi asiaa. Se, ettei enää osata tehdä remontteja itse ja se, että 2000-luvun alussa remontoitavia kohteita rahoitettiin eri tavalla kuin nykyisin.

– Silti hinta on se, mikä ratkaisee. Kaikki kohteet menee kaupaksi, kun hinta on kohdallaan, Christer vakuuttaa.

Kuluneen kahden vuosikymmenen aikana on tapah-tunut myös arvomaailman muutos kodintekniikassa. Aiemmin edullinen öljylämmitys ei ole ykkösvaihtoehto talokaupoilla tänä päivänä.

Talotekniikan tulee olla kunnossa sekä edulliset kulut. Maalämpö ja muut vihreät arvot nostavat päätään.

– Myöskään ”liian” isoja taloja ei osteta, toki sijainnilla on myös iso merkitys. Kaikessa korostuu oikea hinnoittelu, Christer painottaa.

Pitkiä työsuhteita

Kiinteistöporin lähestyvää perustamisen vuosijuhlaa odottavat myös työntekijät, joista moni on ollut pitkään yrityksen palveluksessa.

– Se on ilman muuta iso vahvuus. Osaaminen kasvaa ja säilyy yrityksessä, Christer Vuorisalo kiittelee.

Porin Yrittäjien palkitsemisperusteissa nostetaan erikseen esiin Kiinteistöporin tunnettuus ja että yritys on arvostettu.

– Koemme, että ahkeruus palkitaan, Vuorisalot kiteyttävät.