Aika kasvattaa – Ratsula, Porin yrittäjien Vuoden yritys 2019

Aika kasvattaa – Ratsula, Porin yrittäjien Vuoden yritys 2019

25.9.2019 | Uutinen | Teksti: Elina Wallin | Kuva: Aleksi Rimpiläinen

Porin Yrittäjät ry. on tehnyt vuotuisen valinnan Porin vuoden yrityksestä. Tänä vuonna palkinnon saa Antinasu & Ratsula Oy. 95-vuotias yritys on vankkumaton osa porilaista pukeutumisperinnettä sekä sijainniltaan keskeisellä paikalla, kaikkien saavutettavissa – myös ulkopaikkakuntalaisten. Ratsulassa palkinnosta iloitsee kolme polvea!

Asiakas keskiössä

Jos kadulla kyselisi kuluttajilta, mitä Ratsulasta tulee ensimmäisenä mieleen, on hyvin todennäköistä, että vastaus on palvelu.

– Asiakkaan tulee olla tyytyväinen aina. Se on ollut kautta aikojen meille ja myyjillemme tärkeä arvo ja onnistumisista iloitaan, ostojohtaja Kati Ratsula kertoo.
– Ostopuolella meidän pitää pitää kaikki aistit avoinna, että osaamme ostaa juuri oikeita tuotteita, niitä joita meidän asiakkaamme olettavat meiltä löytävänsä, hän jatkaa.
Ratsulan asiakkaita tulee Satakunnasta sekä maakunnan ulkopuolelta.

– Itse asiassa meillä käydään hämmästyttävän kaukaakin. Vakioasiakkaita on esimerkiksi Turusta, toimitusjohtaja Matti Ratsula sanoo.
– Tänä vuonna olemme kuulleet asiakkaista, jotka ovat viime kesänä käyneet asuntomessuilla, ajaneet Ratsulan ohitse ja päättäneet tulla tänä kesänä uudelleen Poriin ja myös meille, henkilöstöpäällikkö Carla Björndahl iloitsee.
– Jazzit ja SuomiAreena ovat myös vakiinnuttaneet paikkansa meillä. Se on myyjille ja meille kaikille erityistä aikaa, silloin saamme paljon kiitosta ja moni vieras käy päivittämässä meillä edustusvaatteensa.
– Ja mikä ilo, kun meiltä ostettu vaate näkyy televisiossa tai lehdissä jonkun haastateltavan yllä, hän jatkaa.
Tilaston mukaan Ratsulalla on kanta-asiakkaina 17 000 aktiivista taloutta. Myynnistämme 92% tulee kanta-asiakkailta.

– Emme ole kuulleet Suomesta isompaa lukua, Matti Ratsula suhteuttaa.

Kapulan vaihtoja

Ratsulan perusti lokakuussa 1924 turkulainen Gösta Wilsson (myöh. Ratsula), joka toi muassaan Poriin morsiamensa Tyynen. He muodostivat yhdessä Ratsulan alkuvaiheen ensimmäisen henkilöstön. Siitä muotitalo on kasvanut aina tiukasti kiinni ajassa ja sen virtauksissa. Ensimmäinen liikkeenjohdon sukupolvenvaihdos tehtiin 1970-luvun alussa, kun Pertti Ratsulasta tuli toimitusjohtaja.

– Seuraava sukupolvenvaihdos tehtiin 1996, jolloin minusta tuli isäni seuraaja, Matti Ratsula muistelee.
Ratsulassa ollaan jälleen eräänlaisessa sukupolvien kapulanvaihtokohdassa.

– Minä olen jäämässä sairaseläkkeelle, Tiina Ratsula-Hällström toteaa.
– Sain viime helmikuussa ikään kuin jatkoaikaa ja olemme käyttäneet tämän ajan nyt hyvin. Olemme voineet keskustella minun vastuualueeni mallistoista ja ostoista. Tehdä organisoidusti sitä siirtoa, miten minun työni jaetaan jatkossa.
Tiina Ratsula-Hällström on toiminut pitkään tuotepäällikkönä ja vaikuttaa siltä, että kokemuksen tuomaa tietämystään hän siirtää auliisti seuraavalle polvelle. 14 vuotta sitten vakituisen työn aloitti neljäs polvi. Tiinan tytär Carla Björndahl toimii henkilöstöpäällikkönä, Katin ja Matin tyttäret Lotta Kuparinen ja Monna Kuusela toimivat tuotepäällikköinä sekä markkinoinnissa.

– Graduni käsitteli perheyritysten sukupolven vaihdosta. Moni tutkielma puhui sen puolesta, että vaihdoksen ensimetreistä maaliin vie noin kymmenen vuotta, Carla Björndahl selvittää.
Edellisen kapulanvaihdon yhteydessä 1990-luvulla henkilöstöltä kyseltiin kehitysideoita. Siitä syntyi Ratsulan Eväsreppu.

– Se toimii meillä edelleen omana laatujärjestelmänä, Matti Ratsula vahvistaa.

”Muuta ei voi kuin tehdä parhaansa”

Ratsulan pitkään historiaan mahtuu kaikenlaisia vaiheita: on muuttunut niin maailma, teknologia kuin muotikin. Yksi, mikä ei muutu on toimintatapa.

– Ei voi tehdä kuin parhaansa, Kati Ratsula toteaa.
Se kuulosta siltä, että parhaan lopputuloksen saaminen voi joskus vaatia sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta. Sen mallin jokainen sukupolvi on saanut siirrettyä myös henkilöstöön.

– Meillä on edelleen hyvin pitkiä työuria. Kun rekrytoimme, koulutamme tekijän yritystämme ja asiakkaitamme varten eläkeikään saakka, Carla Björndahl valottaa yrityksen arvoja.
– Onhan meillä vastuu työntekijöistämme, Matti Ratsula muistuttaa.
– Ja ratsulalaiset kyllä ottavat ilon irti toisistaan. Tiedetään, että Ratsulan eläkeläiset tapaavat erilaisissa kokoonpanoissa toisiaan lounaan ja ostosten merkeissä ja heidät kutsutaan aina talon juhliin. Selvästi on ollut havaittavissa, että juuri niissä pöydissä on myös hauskimmat jutut, Björndahl jatkaa nauraen.

Haastava muotiala

Vaatetus- ja muotiala on elänyt värikkään elämän sinä aikana, kun Ratsula on pukenut porilaisia ja ulkopaikkakuntalaisia. Muoti itsessään muuttuu, mutta paljon on muuttunut myös alan sisällä.

– Viime vuosi oli hyvin erikoinen. Asiakkaat liikkuivat täysin ennakoimattomasti niin meillä kuin Euroopassakin. Nyt tilanne on tasoittunut. Emme tiedä selvästi, mikä sen aiheutti, Matti Ratsula kertoo.
– Mallistojen täydennys ja lisätilausten tekeminen saattaa olla niin nopeasyklistä, että tunnissa jonkin valmistajan varasto saattaa loppua. Se kertoo ehkä eniten tästä ajasta, Kati Ratsula valottaa.
Muotialan haastavuudesta huolimatta työskentely Ratsulassa on vetänyt lopulta puoleensa seuraavankin sukupolven.

– Kun olin ensimmäisillä treffeillä tulevan mieheni kanssa, olimme jutelleet ehkä 40 minuuttia, kun olin jo paasannut hänelle, että Poriin on palattava, Carla Björndahl kertoo.
– Me olimme päättäneet, että teemme kaikkea muuta kuin tätä, sisarukset Lotta ja Monna sanovat.
Lotta Kuparista on kuljettanut kaupungista ja maasta toiseen miehensä ura.

– Mutta sitten kuitenkin. Taisin vain luulla, että jokin ei-kaupallinen ala olisi minua varten, hän hymyilee nyt.
Monna Kuusela kiinnostui graafisesta alasta ja opiskeli medianomiksi.

– Tein vähän huomaamattani kaikki koulutyöt tänne. Sitten auttelin vähän lisää ja lopun voikin arvata, hän kertoo iloisesti.
Ratsulan klaanista huokuu innostus ja intohimo työhön. Vaikka työurien vaiheet ovat pöydän ympärillä hyvin erilaiset, vaikuttaa asiat lepäävän varmoissa ja luotettavissa käsissä.